Aşağı Yukarı yüz milyon yıldır adamızın suları, yeşil baş (Chelonia mydas) ve logger head (Caretta caretta) kaplumbağaarı tarafından ziyaret edilmektedir. Yeşil baş sadece adamızda, Türkiye'nin güney doğu kıyılarında ve bazen de İsrail'de yumurtlama yapmaktadır.
Bu büyüleyici canlılar, yumurtlamak için Mayıs ve Ağustos ayları arasında Kuzey Kıbrıs'ın kumsallarına gelmektedir. Yumurtlama yaptıkları kumsallardan biri olan Alagadi, koruma altına alınmıştır.
Güneşin batışından sonra hava karardığında, bazen kabukları 100 cm'den fazla olan yetişkin dişi kaplumbağalar kumsalda yumurtlamaya uygun bir yer ararlar. Türlerine bağlı olarak 65 ile 110 adet arasında yumurta bırakırlar. Her bir kaplumbağa 10-15 gün arayla beş ile altı kez yumurtlar. Yumurtlama tamamlandığında yorgun düşen dişi kaplumbağa denize geri döner. Tekrar yumurtlama yapmak için aynı plaja iki yıl sonra yeniden gelir.
Ekolojistler ve öğrenciler, nesil tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının korunmasına yardım etmek amacıyla yumurtlama alanlarında gözlemlerde bulunmaktadırlar. Ziyaretçiler için bu doğa olayını gözlemlemek heyacan verici bir deneyimdir.
|